OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matthijs Maris is de middelste van de bekende drie gebroeders (Jacob, Matthijs en Willem) Maris. Hij ontving zijn opleiding bij Louis Meijer en aan de Haagse Teekenacademie. Hij werd al vroeg beschouwd als de begaafdste van de broers, maar zijn karakter maakte het moeilijk voor hem om voor de kunsthandel of voor opdrachtgevers te werken. Hij woonde en werkte enige tijd met Jacob Maris samen in Parijs, waar hij de commune-opstand aan den lijve ondervond. Later verhuisde hij naar London waar hij  op het adres St. Johns Wood Terrace 47 min of meer als een kluizenaar leefde en waar deze ets is ontstaan.

Hoewel Matthijs zijn wortels in de Haagse School had, maakte hij al vrij snel schilderijen en etsen die op zich zelf staan en die in toenemende mate een symbolische karakter hebben Die werken waren eigenlijk nooit af in zijn ogen. Daardoor kwam zijn werk maar heel spaarzaam op de markt. In de bekendste Nederlandse musea is werk van Matthijs Maris in de collecties opgenomen, evenals in Engeland en Schotland. Over Matthijs Maris verschenen verschillende boeken en vele artikelen.

De ets de Zaaier  die gemaakt is naar een schilderij van Jean Francois Millet (School van Barbizon) wordt wel de mooiste ets naar een schilderij ooit genoemd. Bron: De Nieuwe Gids 1887. De ets werd voor het eerst getoond in Den Haag in 1887 en kreeg direct de meest lovende kritieken. Het was veruit de duurste ets die op de markt verkrijgbaar was. De prijs bedroeg fl. 384.-

De ets was te zien op de Matthijs Maris Tentoonstelling in het Rijksmuseum 2017/2018. Uitgebreide beschrijving op pagina 211 van de catalogus cat. nr. 60 Dit exemplaar is gesigneerd door de kunstenaar zelf.

Herkomst: Christies 1995,  waarna particuliere verzameling Nederland.

Afgebeeld in: Matthijs Maris Ongeschikt voor andermans paden – Leen Veerman, pagina 119. Catalogus Matthijs Maris, Rijksmuseum Amsterdam 2017/2018- R. Bionda.

€ 3500.-